Rendszeres olvasók

2010. november 10., szerda

Must - méz - narancshéj

Elkészült az első szappan, amit teljesen egyedül csináltam. Nem ment minden simán. Nem volt olyan mérlegem, ami gramm pontossággal mér – legalábbis nem találtam meg -, így a lúg kicsit kevesebb lett, mint ami kellett volna, de a massza viszonylag jónak tűnt így formákba öntöttem. Azután kicsit túlmelegedett, és én, mint abszolút kezdő persze pánikba estem, hogy nem is tudok szappant csinálni, majd reggelre csodák csodája kijött a formából egyben. Legalább is az egyikből. A nagyobb forma, ami este még úgy nézett ki, hogy az lesz a jobb reggelre kiderült, hogy mégsem, így azt hiszem az pihenni fog, amíg a haladó tanfolyamon meg nem tanulom a szappanok újraolvasztását, akkor majd kijavítom.
Szóval a mustos - mézes – narancshéjas szappan receptje a következő:
-          190 g must
-          70 g NaOH
-          150 g kókusz olaj
-          350 g olíva olaj
-          1 evőkanál méz
-          1 narancs reszelt héja (ezt legközelebb előbb megszárítom, bár így sem lett rossz)

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Huu ezzel a must-al most felkeltetted az erdeklödesem!!! Nem hevült nagyon fel mikor a luggal oldottad? Lätom a tölcser technika nagyon bejött Vikieknek...szepek a szappanok:) en mutattam nekik:),csak igy toväbb!!!

bsbori írta...

Köszönöm szépen! Tényleg nagy sikere volt a tölcsérezésnek, egyszer majd én is kipróbálom.:) Köszönöm mindannyiunk nevében.
Szerintem azért nem hevült túl, mert eleve lefagyasztottam a mustot, mivel kb. egy héttel a tanfolyam előtt készült, nem akartam, hogy beinduljon, amíg én megtanulok szappant főzni.
Mégegyszer köszönöm a kedves bíztatást és gratulálok a gyönyörű műveidhez:)!!!!!!!!!!!!